loader image

Η «νέα πραγματικότητα» για το μάθημα της Χημείας.

30 Αυγούστου 2021

Έναρξη Ενημερώσεων – Εγγραφών 21/8/2023

Ώρες 10:30 – 13:30 και 19:30 – 21:30

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρύνηση στο τηλέφωνο: 2410 552332

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Είναι πλέον αποδεκτό από όλους τους εκπαιδευτικούς Χημικούς ότι τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη για τα θέματα που τίθενται στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η θεματολογία πλέον ξεπερνά τις ερωτήσεις και ασκήσεις των σχολικών βιβλίων και προσομοιάζει σε θέματα εξετάσεων διαγωνισμών. Φυσικά, μια τέτοια αντίληψη θα είχε θετικό πρόσημο για την εκπαίδευση της Χημείας, αν τα αναλυτικά προγράμματα ήταν ήδη προσαρμοσμένα σε τέτοιες λογικές και η διδασκαλία της Χημείας γινόταν με άλλη στόχευση. Δυστυχώς, όμως, οι επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους υπερβάσεις. Παρόλα αυτά, η εκπαιδευτική κοινότητα ανταποκρίθηκε αλλά και προσαρμόστηκε πλήρως στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε αλλαγή φέρνει αναστάτωση και η νέα κατάσταση σίγουρα έχει και θετικά στοιχεία. Όμως, από το να γκρινιάζουμε και να κριτικάρουμε εκ των προτέρων αρνητικά, νομίζω ότι είναι πιο σωστό να επανεξετάσουμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Προς την κατεύθυνση αυτή σίγουρα είναι η δημιουργία νέων αναλυτικών προγραμμάτων και νέων σχολικών βιβλίων, μιας και η «νέα πραγματικότητα» τελικά είναι νέα μόνο για το χώρο της Εκπαίδευσης της Χημείας στην Ελλάδα, αφού στο εξωτερικό η θεματολογία αυτή έχει υιοθετηθεί αρκετά ήδη χρόνια πριν. Σε κάθε περίπτωση τα θέματα που τίθενται στις Πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Χημείας ανταποκρίνονται σε μαθητές με γερές βάσεις που τυγχάνουν υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών  υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και σε επίπεδο φροντιστηριακής βοήθειας.

Με την ιδιότητα του συγγραφέα και μέσω των βιβλίων μου προσπαθώ να βοηθήσω το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών Χημικών αλλά και να στηρίξω την προσπάθεια των μαθητών τους. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η αποδοχή της πρότασης που μου έγινε για την επέκταση των δραστηριοτήτων μου σχετικά με τη διδασκαλία της Χημείας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η παρουσία μου στην πόλη της Λάρισας δεν θα περιοριστεί μόνο σε φροντιστηριακά μαθήματα Χημείας αλλά και σε σεμινάρια και ημερίδες που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Ελπίζω οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε να επιτρέψουν σε μένα και τους συνεργάτες μου να πραγματοποιήσουμε  όσα έχουμε  σχεδιάσει να κάνουμε  στην πόλη της Λάρισας τη φετινή σχολική χρονιά.

Ανέστης Θεοδώρου

Χημικός – Συγγραφέας